Keramische tegels: Fijn en grof keramiek voor uw vloer

We kunnen keramische tegels opdelen in twee grote groepen:

Fijnkeramiek of fijnkeramische tegels

Het merendeel van de keramische vloeren zijn fijnkeramische tegels. Deze tegels hebben een fijnkorrelige en kristalachtig uiterlijk. Men maakt een onderscheid tussen geemailleerde en niet-geemailleerde tegels.

Keramische tegels hebben een zacht witte tot rode kleur. Ze zijn gemakkelijk te bewerken. Ze worden vervaardigd door droogpersing en gebrand op een temperatuur hoger dan 1000°C. Deze poreuze tegels zijn niet geschikt voor buiten. Dit omdat deze water opnemen en dus in de winter bij vriesweer zouden kunnen breken.

Deze tegels kunnen enkel binnen gebruikt worden. Ze hebben een dikte tussen 7 en 12 mm.

Binnen deze fijnkeramische tegels heb je nog 3 opdelingen

  • Geglazuurde keramiektegels: wandtegels voor in de badkamer of keuken. Deze zijn geschikt voor vochtige ruimtes binnen. Maar niet geschikt om met voeten op te lopen (vandaar dat het wandtegels zijn). Het glazuren beschermt tegen vlekvorming.
  • Geemailleerde of fijnverglaasde keramiektegels: deze tweede groep fijn keramische tegels hun massa is verhit tot 1200°C en hierdoor zijn ze harder en kunnen ze meer gewicht dragen. Maar ook nemen ze minder vocht op. Daarom kan men deze ook buiten gebruiken. Op een nat emailoppervlak zal je minder snel uitglijden dan op een geglazuurde tegel.
  • Niet-geglazuurde keramiektegels: deze tegels kunnen goed tegen belasting en door het ruwe oppervlak wordt er niet snel op uitgegleden. Maar omdat deze keramische tegelsoort geen glazuurlaag heeft zijn ze vatbaar voor vlekken. Dit kan voorkomen worden door deze soort keramieke tegels te behandelen met paraffineolie.


Grofkeramiek of grofkeramische tegels

Het verschil tussen fijn en grof keramiek is dat de massadeeltjes groter zijn. Vandaag de dag verstaat men onder grof keramische tegels de zogenaamde plavuizen.

Het aanbod aan kleuren en formaten van grofkeramische tegels is enorm uitgebreid.
Klassieke vierkante keramische tegels hebben een rastermaat van 60 cm. Tegels met als maat 15 x 15 , 20 x 20, 30 x 30 voldoen hieraan.

Kwaliteitseisen keramische tegels

Goed om weten is dat er minimale kwaliteitseisen voor tegels zijn. Voor keramische tegels moet je hiervoor de Euro-norm EN 186, EN 159 en EN 176 eens opzoeken. De laatste spreekt over de indeling in 5 slijtagegroepen voor keramische tegels. Maar de normen gaan ook over de maten van de tegels, de druk die ze aan moeten kunnen, enz.

1 opmerking:

  1. Heb precies die tegels bij mijn nieuwe apartement laten plaatsten ( http://www.swissdeck.nl/ ) en het ziet er echt super uit! Het heeft echt zo'n groffe toch een classy look!

    BeantwoordenVerwijderen